Ankieta:
Jedzenie emocjonalne i podjadanie
w sytuacjach stresogennych

Termin: 06.05.2024 - 31.05.2024
Grupa badawcza: 100 Polaków i Polek powyżej 18 roku życia

Wyniki ankiety

Liczba respondentów: 100

Czy zdarza Ci się jeść w sytuacjach stresowych?

Tak: 65%
Nie: 35%

Jak często podjadasz między posiłkami?

Codziennie: 20%
Kilka razy w tygodniu: 35%
Sporadycznie: 30%
Nigdy: 15%

Jakie produkty najczęściej spożywasz przy podjadaniu?

Słodycze: 70%
Fast-food: 40%
Owoce: 20%
Orzechy: 25%

Czy jedzenie w stresie wpływa na Twoje samopoczucie?

Tak, negatywnie: 55%
Tak, neutralnie: 20%
Nie: 25%

Czy próbujesz kontrolować podjadanie w stresie?

Tak, staram się: 40%
Częściowo: 35%
Nie: 25%

Jak oceniasz wpływ stresu na swoją dietę?

Duży wpływ: 50%
Średni: 30%
Mały: 20%

Czy stosujesz strategie redukujące podjadanie
(np. planowanie posiłków)?

Tak: 45%
Czasami: 30%
Nie: 25%

Jak często sięgasz po przekąski wysokokaloryczne w stresie?

Codziennie: 15%
Kilka razy w tygodniu: 30%
Sporadycznie: 35%
Nigdy: 20%

Czy zdarza Ci się jeść emocjonalnie także w innych sytuacjach niż stres?

Tak: 60%
Nie: 40%

Czy uważasz, że edukacja dietetyczna mogłaby pomóc w kontroli jedzenia emocjonalnego?

Tak: 75%
Nie: 25%

Podsumowanie i wnioski

• Jedzenie emocjonalne i podjadanie w stresie dotyczy większości osób.
• Najczęściej wybierane produkty to słodycze i fast-food.
• Edukacja dietetyczna i planowanie posiłków mogą skutecznie redukować niekontrolowane podjadanie.

Krajowe Stowarzyszenie Zawodowe Dietetyków

tel. 123456789
kontakt@kszd.pl

Razem tworzymy
przyszłość dietetyki
w Polsce!

Copyright 2022-2025 © KSZD